Türkiye’nin verimli ovaları içinde yer edinen Hatay’daki Amik Ovası’nda, tarımsal sulamada kullanılan su kuyuları da Kahramanmaraş merkezli depremlerde ziyan oldu.
Mevsim sebebiyle buğday tarlalarını sulamak için tarlalarına giden çiftçiler, su kuyularını depremin verdiği zarar sebebiyle kullanamıyor.
Sondaj ve kuyu ustaları, tarlalardaki su kuyularını tekrardan faaliyete geçirmek için emek harcama yapıyor.
“ÖNÜMÜZ KARANLIK”
Güventaş Mahallesi’nde çiftçilik meydana getiren Mete Marmara AA muhabirine, tarlasındaki kuyunun tadilatı için emek harcama yaptırdığını söylemiş oldu.
Kuyudan su alamadığını özetleyen Marmara, “Kuyumuzu denedik su yok. Yağmur da yok. Önümüz karanlık. Depremde babamı kaybettim, üç kardeşim çocuklarıyla birlikte 7 şehit verdik. ‘Olan oldu asla eğer olmazsa işimize bakalım.’ dedik işimizi de kaybettik. Meydana getirecek bir şey yok.” dedi.
Buğday ekili 250 dönümlük arazisini sulamak için ulaştığında kuyusunun çalışmadığını fark ettiğini belirten Marmara, şöyleki konuştu.
“Çevre köylerde kuyuların çöktüğünü duyduk. Buna zelzele sebep olmuş, takdiriilahi, Tanrı’ın bir hikmeti. Meydana getirecek bir şey yok. Şu an bir damla bile su çıkmıyor. Pompayı bile çıkaramıyorsunuz. İçinde kadememiz falan hepsi sıkışmış. Kuyu vurma imkanımız yok, tüm her şeyimizi kaybettik. Cebimizde para yok. Kısaca bu kuyunun maliyeti 600 bin lira. Arkadaşlarımızın hepsinin durumu aynı.”
“2 BİN 500 KUYUNUN 2 BİNİ HASARLI”
Dalgıç pompa ustası Ali Sazağan, çiftilerin büyük sorun yaşadığını belirterek, şunları kaydetti:
“Ovadaki dalgıç pompaları söküyorum. Kuyular kopmuş vaziyette. Ovada 2 bin 500 kuyu var, ortalama 2 bini hasarlı. 35 kuyu söktüm. Bundan bir tek 3’ünden su alabildik. Pompayı çıkarıyoruz. Tamirini hayata geçirmeye çalışıyoruz. Kopmuş boruların şekli oldukça fena. Ezilmiş, parçalanmış ‘S’ harfi benzer biçimde olmuş. Sanki bir presin üzerine basmışsın, 6 metre düz boruyu koparmış kırmış. Ovadaki genel durum bu.”
“KUYULARDA SU YOK”
Kırıkhan Ziraat Odası Başkanı Mehmet Çelik, çiftçilerin su sıkıntısı yaşadığını vurgulayarak bazı ziraat arazilerinde yarıkların da bulunduğunu açıkladı.
Çelik, “O zaman içinde düzelir sadece kuyular arızalandı. Herhalde yer altını fay hattı değiştiriyor. Arkadaşımızın iki kuyusunu çalıştırdık, ikisinde de su yok. Kısaca su sıkıntısı olacak muhtemelen. Ova köylerinde çoğunda sorun var. Yer altı kuyularında su yok.” diye konuştu.
Sulama sezonun başladığını, çiftçilerin çaresiz bulunduğunu belirten Çelik, “Şu an buğdayları sulayacağız. Birkaç gün sonrasında havuç bölgeleri, mısırlar sulanacak, ondan sonrasında pamuk. Susuz ziraat olmaz, yapamayız” dedi.
ANASAYFAYA DÖNMEK İÇİN TIKLAYINIZ
Hatay’da apartman dairesinde çıkan yangın söndürüldü
Bingöl’de yüzde 75 bağışlama ile 750 bin tane fide dağıtılacak
Binlerce kişinin yaşamı ESBİM ile değişiyor
Son Dakika Haberler