Büyükşehir Belediyesinden meydana getirilen açıklamaya nazaran, “asrın felaketi” olarak vasıflandırılan 6 Şubat’taki Kahramanmaraş merkezli depremlerin peşinden, Bursa’yı depreme karşı daha dirençli hale getirme çalışmalarına hız veren Büyükşehir Belediyesi, “Zelzele Bilim Kurulu” oluşturdu.
Bilim Kurulunda Bursa Uludağ Üniversitesinden inşaat mühendisi Prof. Dr. Adem Doğangün, mimar Prof. Dr. Murat Taş ve sosyolog Doç. Dr. Berkay Aydın, Bursa Teknik Üniversitesinden inşaat mühendisi Prof. Dr. Beyhan Bayhan, Kocaeli Üniversitesinden jeofizik mühendisi Prof. Dr. Şerif Sulh, Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesinden harita mühendisi Prof. Dr. Hakan Kutoğlu ve Ankara Üniversitesinden yerbilim mühendisi Prof. Dr. Gürol Seyitoğlu yer ediniyor.
Bilim Kurulundaki akademisyenler, uzmanlık alanlarıyla ilgili zelzele öncesi, anı ve sonrasında yapılması gerekenlerle ilgili bir yol haritası hazırlayacak.
“CANLA BAŞLA ÇALIŞACAĞIZ”
Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, Zelzele Bilim Kurulu’nu kamuoyuna tanıttı.
Bursa’nın depreme karşı dirençli bir kent haline getirilmesi adına kurulun mühim çalışmalara imza atacağını kaydeden Aktaş, Büyükşehir Belediyesi bünyesinde daha ilkin Zelzele Risk Yönetimi ve Kentsel Dönüşüm Daire Başkanlığının oluşturulduğunu hatırlattı.
Bu süreçte emekleri daha da hızlandırdıklarını vurgulayan Aktaş, şunları kaydetti:
“JICA (Japonya Internasyonal İşbirliği Ajansı) ile ortaklaşa yürüttüğümüz ‘Zelzele Risk Azaltma ve Önleme Planlama Projesi’ ile olası bir depremde hasar riski yüksek alanları belirleyeceğiz. Bir taraftan bu projemiz devam ederken bilim insanlarımızı bir araya getirerek depreme hazırlık çalışmalarımızı hızlandırmak için ‘Zelzele Bilim Kurulu’ oluşturduk. Büyükşehir Belediyesi olarak bilimsel verilerin ışığında, şehrimizi, halkımızın güvenle yaşayabileceği dirençli bir şehir haline getirmek için canla başla çalışacağız. Doğal ki bu yol haritası doğrultusunda şehrin tüm katmanlarıyla, artık bunu bir yaşam kültürü haline dönüştürüp şehrimizde canlı ve diri tutmak benzer biçimde bir hayalimiz var. Bu tek bir kurumun üstüne yıkılacak bir mevzu değil. İnşallah yol haritamızı nisan sonu benzer biçimde açıklayacağız. Bu noktadaki emek harcamalar için kıymetli hocalarıma ve ekip arkadaşlarıma yürekten teşekkür ederim.”
Afetlerin önlenemeyeceğini sadece alınan tedbirlerle ve hazırlıklarla zarar azaltmanın mümkün bulunduğunu dile getiren Kocaeli Üniversitesinden Prof. Dr. Şerif Sulh da ziyanı azaltmak anlamında bu yapılacak çalışmaların kente ve Bursa halkına oldukça yararlı olacağını bildirdi.
Prof. Dr. Beyhan Bayhan ise Büyükşehir Belediyesinin başlatmış olduğu süratli tarama testinden, kamu binalarında sismik yalıtım uygulamasına kadar pek oldukça mevzuyu ilk görüşmede ele aldıklarını kaydederek, “Bu mevzuyla ilgili süreç artık başladı. JICA ile toplantılar yapılacak. Bursa için ihtiyaç duyulan rapor ümit ederim 6 ayda bir biçim alacak ve ondan sonra iki yıl içinde tamamlanacak. Bursa’nın öteki şehirlerden farkı budur.” ifadelerini kullandı.
ANASAYFAYA DÖNMEK İÇİN TIKLAYINIZ
Nilüfer Tohum Takas etkinliğinde 55 bin paket tohum dağıtıldı
Afyonkarahisar’da mart ayında kar sürprizi
Kars Harakani Havalimanı internasyonal uçuşlara açıldı
Son Dakika Haberler